4_mei_herdenking_.png

Voorzieningen

Hieronder vindt u een overzicht van de voorzieningen in Marrum/Westernijtsjerk. U kunt ook rechtstreeks naar een bepaalde categorie gaan door deze links in het menu aan te klikken.

Peuterspeelzaal De Eekhoorn

Kinderen vanaf ongeveer 2½ tot 4 jaar kunnen terecht in de prachtige speelzaal in Dorpshuis De Nije Tille van peuterspeelzaal De Eekhoorn. Er is van alles te doen: er zijn trekkers, fietsjes, een klimrek met glijbaan, en nog veel meer. De peuters kunnen er o.a. plakken, knippen en verven. In de kring worden liedjes gezongen, verhaaltjes verteld of spelletjes gedaan. Ook eten we dan samen fruit en drinken we wat. Er is volop gelegenheid om met leeftijdsgenootjes te spelen en alvast een beetje aan het functioneren in een groepje te wennen. Hierdoor wordt het begin op de basisschool wat gemakkelijker.
Peuterspeelzaal 'De Eekhoorn' is aangesloten bij Tiko Kinderopvang. Meer informatie over De Eekhoorn, o.a. over het bestuur en hoe je je kind kunt aanmelden, is te vinden op www.tikokinderopvang.nl

CBS Aasterage

Basisschool CBS Aasterage in Marrum is een christelijke basisschool met ongeveer 150 leerlingen. De bouwstenen voor ons onderwijs zijn: welbevinden, kind centraal, uitgaan van verschillen, ontwikkeling, plezier in leren, betrokkenheid, warmte, ruimte en tijd, structuur, zelfsturing, autonomie, competentie, echtheid, relatie en reflectie. We werken met moderne methoden en maken gebruik van de nieuwste instructiemodellen. Naast rekenen en taal besteden wij aandacht aan de creatieve vakken en bewegingsonderwijs. Voor de lessen in sociaal – emotioneel leren maken wij gebruik van de Kanjermethode. Kijk voor meer informatie op http://www.aasterage.nl

Dorpshuis De Nije Tille

De Nije Tille, het Dorpshuis van Marrum-WesterNijkerk

Ringweg 21
9073 HG Marrum
Tel. 0518-411853
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor informatie en boekingen: Familie Prummel, Kopkewier 34, Marrum, tel. 0518-411853 (dorpshuis) 0518-413127 (thuis) b.g.g. 06-52071409.

Lees meer...

Bakker Training Therapie

Bakker Taining | Therapie heeft een dependance in Dorpshuis De Nije Tille, Ringweg 21, in Marrum. Het contact gaat via de vestiging in Hallum: 0518-431819; Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Meer informatie op de website www.bakkertrainingtherapie.nl

Praktijk Gezondheidszorg Noord-Friesland

De Praktijk Gezondheidszorg Noord-Friesland van beroepstherapeut Albertien Jongmans is gevestigd aan de Lage Herenweg 30, 9073 GD Marrum.

Bereikbaarheid: 
Tel: 06-10090092 |  E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Meer informatie op de website: www.praktijkgezondheidszorg.nl

Sport/cultuur en muziek

Op het gebied van sport is er een behoorlijk groot aanbod in Marrum:
Tennis, voetbal, volleybal, gymnastiek, yoga, beter bewegen voor ouderen, koersbal en kaatsen kunnen in het dorp zelf worden beoefend. Verder is er een natuurijsbaan aan het Oudhuisterwegje, vooral bedoeld voor de kinderen uit het dorp. Verder zijn er nog activiteiten die in mindere mate lichamelijke inspanning vragen, zoals biljarten, darten, slotracing en klaverjassen.

Voor toneel kunt u terecht bij Toneelvereniging Marrum en omstreken. Deze vereniging is ook actief op het gebied van jeugdtoneel.

Voor muzikale inbreng zorgen Brassband 'De Eendracht' en Drumband 'De Eendracht'. Muziekschool Opus 3 verzorgt muzieklessen voor bijvoorbeeld blokfluit. Bij voldoende belangstelling zijn deze in Marrum, anders in een van de dorpen in de directe omgeving.

Specifiek voor de jeugd organiseert de Marrumer Activiteiten Commissie (MAC) diverse activiteiten, sommige in samenwerking met Marheim of het dorpshuis. Bijvoorbeeld carnaval, peuter-kleutervoorstelling, playbackshow, lampion knutselen, lampionnenoptocht met Sint Maarten en in de zomer een kamp.

Bij 'Verenigingen' vindt u meer informatie over de clubs die zich met sport, toneel en muziek bezighouden.

Recreatie en bezienswaardigheden

In Marrum en directe omgeving zijn veel mogelijkheden voor recreatie, bijvoorbeeld wandelen en fietsen in het terpenlandschap of langs het Waddengebied. Daarbij is café/cafetaria 't Nijlpaard een geschikte pleisterplaats.

Heel bijzonder is het in oude luister herstelde station in Marrum, met o.a. een souvenirwinkel en met De Pannekoektrein waar in passende sfeer gegeten kan worden.

Op de kruin van de vrijwel onafgegraven terp bevindt zich, omgeven door een unieke uit een dubbele rij leilinden bestaande boomsingel, de Godeharduskerk, die voor een deel al uit het begin van de 13e eeuw stamt. Op de terp is eveneens het herinneringsmonument voor oorlogsslachtoffers te vinden. In de Kerkstraat en op Het Oosten staan een aantal van de oudste huizen van Marrum. Een aantal fraaie historische panden staat aan de Langebuorren. Hier springt het monumentale Heephûs het meest in het oog, ook vanaf de Lage Herenweg te zien.

De Lage Hereweg kent een aantal mooie herenhuizen, elk met eigen originele details. Deze woningen dateren van circa 1890 tot 1930. In het buurtschap Westernijkerk staat in een landelijke omgeving een romaanse kerk. De kerk heeft een prachtig historisch interieur.

Bij tal van historische panden in en om Marrum zijn bordjes te vinden met een oude foto en informatie over de historie van het pand.

Rondom het dorp zijn maar liefst drie oude molens te vinden: De Phenix aan de Nieuweweg, De Kleilânsmoune aan de Hoge Herenweg en de Grote Marrumer molen aan de Ljouwerterdyk.

Op de Zeedijk is het monument, in de volksmond 'het Tempeltje' genoemd, de blikvanger. Dit monument is in 1993 geplaatst ter gelegenheid van de voltooiing van de dijkverhoging op Deltahoogte. Het is ontworpen door Ids Willemsma. De kunstenaar noemt het werk zelf het presenteerblad van staal waardoor de dijk als het ware wordt opgetild. De Tempel heeft de hoogte van de oude zeedijk. Bovenop de stalen dragers ligt een dak dat uit een stuk oude zeedijk bestaat.

Achter de Zeedijk vindt men het monument ter herinnering aan de 'dobbepaarden', de paarden die na een najaarsstorm in 2006 dagen op een buitendijkse dobbe overleefden, omringd door het ondergestroomde buitendijkse land. Het is even zoeken om het kunstwerk te vinden: als men bij Het Tempeltje over de zeedijk rijdt of fietst en het veerooster achter de dijk passeert is het na circa 50 meter rechts: op het asfalt en tegels zijn metalen hoeven aangebracht. Het is tevens het startpunt van de wandelroute met als thema 'de dobbepaarden'. In de paardendobbe is een fotokunstwerk te vinden. Het gebied achter de dijk heet het Noarderleech. Dit is één van de grootste kwelders van Europa. Het gebied beslaat ongeveer 4180 hectare en heeft een grote rijkdom aan vogels en bijzondere flora.

Een eindje verderop aan de Zeedijk is het bijzonder vormgegeven gemaal 'De Heining' te vinden.


Een aantal tips voor uitstapjes in de omgeving:

  • een elektrosloep (fluisterboot) kan worden gehuurd in Burdaard:elektrosloepfryslan.nl
  • een bezoekje aan het Kweldercentrum het Noarderleech, Noarderleech 5a, 9074 TG Hallum. Het onbemande Kweldercentrum Noarderleech vlakbij Hallum en vlak onder de zeedijk bij het Noarderleech is iedere dag geopend van 8.30 tot 17.30 uur, en informeert bezoekers over natuur en historie van het buitendijkse en binnendijkse noord-Friese kustgebied.
  • een uitstapje naar Hegebeintum, de hoogste terp van Friesland. Vanuit het bezoekerscentrum kan een rondleiding naar de terp, waar te zien is hoe terpen vroeger werden afgegraven, en naar de kerk worden gemaakt.
  • De Noord-Friese winkeltjesroute, een plattelandsroute met de meest bijzondere winkeltjes van de streek. O.a. kadowinkel Ter-Sted aan de Ljouwerterdyk is deelnemer aan de route.
  • De Boerenstreekmarkt in Alde Leie. In de overdekte fabriekshal Nije Leie is een keer in de twee weken een boerenstreekmarkt. Adres: Leijester Hegedyk 27b, 9071 XB Alde Leie.

elektrosloep.jpgkerkenafgraving-hegebeintum.jpgkweldercentrum.jpgpaardenmonument.jpgseedykstertoer.jpgstation-marrum2.jpg

Wonen in Marrum

Marrum biedt een prettige leefomgeving met alle nodige voorzieningen. Het woonplezier wordt gewaardeerd met een 7,9.

Het is plezierig en veilig wonen in Ferwerderadiel, zo blijkt uit het leefbaarheidsonderzoek dat de gemeente en Wonen Noordwest Friesland in 2012 gehouden hebben.
De inwoners van Ferwerderadiel geven een ruime 8 voor hun veiligheidsgevoel in de woning en het dorp. Woonplezier wordt gewaardeerd met 7,9. Scholen en sportvoorzieningen krijgen een 7,5 toegekend. De groen- en speelvoorzieningen en het onderhoud ervan scoren met een 6,7 eveneens ruim voldoende.
In totaal werden 2605 inwoners van Ferwerderadiel gevraagd via een leefbaarheidsenquête hun oordeel geven over onderwerpen als de kwaliteit van de voorzieningen in hun dorp, sociale samenhang en de inzet van de gemeente en de woningcorporatie op het gebied van leefbaarheid. Het leefbaarheidonderzoek is hier te lezen.

Voor het actuele aanbod van koop- of huurwoningen kunt u contact opnemen met de lokale makelaardijen of de onderstaande woningcorporaties.

Het actuele woningaanbod van Kingma Vastgoed Makelaars vindt u op http://www.okmakelaars.nl/aanbod/woningaanbod/

Wonen Noordwest Friesland

Wonen Noordwest Friesland is de grootste aanbieder van huurwoningen in de omgeving. Zo nu en dan zijn er ook koopwoningen via Wonen NWF te krijgen. De woningstichting verzorgt en ondersteunt ook veel projecten om de leefbaarheid te verbeteren. 

Adres
De Wissel 17
9076 PT Sint Annaparochie

Kantoor geopend 
Maandag tot en met donderdag: van 8.00 tot 12.00 uur en van 12.30 tot 16.30 uur
Vrijdags: van 8.00 tot 12.00 uur
Telefoon: (0518) - 40 98 00
Fax: (0518) - 40 98 09
www: wonennwf.nl

PSBwonen

In Marrum wordt een behoorlijk aantal woningen verhuurd door PSBwonen, voorheen de Protestantse Stichting Bejaardenwoningen. 

Adres
Mounebuorren 14a
9074 CJ Hallum

Tel. (0518) - 43 18 18 (adm.)
Fax. (0518) - 43 20 93 (adm.)
www: psbwonen.nl