UITSNEDE-template-kopie.png

Nieuws

Doarpsbelang vraagt aandacht gemeenteraad voor te langlopende kwesties

Het bestuur van Doarpsbelang Marrum-Westernijtsjerk heeft onlangs een brief naar B&W en de gemeenteraad gestuurd die tot wat berichten in de pers heeft geleid. Waar gaat deze brief over?

In de brief worden drie kwesties aangekaart waar actie van de gemeente volgens dorpsbelang veel te lang uitblijft.

In de eerste plaats gaat het om een bezwaarschrift dat dorpsbelang en omwonenden hebben ingediend tegen het besluit van de gemeente om het terrein aan de Botniaweg 6 te gebruiken als wisselplaats voor containers met ingezameld gft- en restafval. Zonder overleg met omwonenden of dorpsbelang was de gemeente hier begin 2022 mee begonnen. Een aantal jaren terug werd een bietenopslagplaats bij Blije ook voor het stallen van deze containers gebruikt, met overlast van bijvoorbeeld geur en ongedierte voor de omgeving als gevolg. Toenmalig wethouder Jaap Hijma heeft zich er toen voor ingezet dat hier een eind aan kwam. Het bezwaarschrift dateert van juli 2022 en op 29 november 2022 blijkt de bezwaarschriftencommissie al advies te hebben uitgebracht (dit werd pas onlangs aan dorpsbelang doorgestuurd). Een beslissing op het bezwaar heeft B&W nog steeds niet genomen. In september 2023 heeft dorpsbelang hier ook al aandacht voor gevraagd van de gemeente. Begin dit jaar is de behandelend ambtenaar vertrokken, maar dat kan geen excuus zijn. De beslistermijn is al met meer dan een jaar overschreden.

Een andere kwestie die bij de gemeente telkens in een bermudadriehoek leek te verdwijnen, is het verzoek van dorpsbelang m.b.t. het pand van de voormalige Chinees. Jaren geleden heeft dorpsbelang al aan de vorige eigenaar gevraagd om wat aan het pand te doen, toen alle ramen er nog in zaten. Ook de huidige eigenaar is door dorpsbelang benaderd, maar na de reactie dat ze er iets moois van zouden maken is er niets ten goede ondernomen en kregen dorpsbelang geen contact meer. Ook in overleggen met de gemeente kwam het probleempand meermalen aan de orde. Medio 2022 kwam dorpsbelang erachter dat de gemeente welstandsbeleid heeft op grond waarvan bij een zogenaamd 'welstandsexces' een eigenaar kan worden aangesproken door de gemeente om het uiterlijk van een pand te verbeteren. Dorpsbelang stuurde hierover bericht aan de dorpencoördinator, met de betreffende passages uit het welstandsbeleid. De gemeente liet in het najaar van 2022 echter mondeling weten dat ze geen mogelijkheid had om in te grijpen. De meermalen gestelde vraag waarom dan, nu het excessenbeleid geschreven lijkt voor deze situatie, bleef onbeantwoord. Dat was reden voor dorpsbelang om in april een brief aan B&W en gemeenteraad te sturen over de kwestie met een verzoek tot handhaving en wederom een duidelijke uitleg waarom. De brief is in mei ook nog per mail gestuurd, maar is bij de ingekomen stukken van de gemeenteraad niet terug te vinden. Een inhoudelijke reactie bleef uit, waarna dorpsbelang er in september schriftelijk opnieuw aandacht voor vroeg. Wel is daarna blijkbaar om advies van Hûs en Hiem gevraagd, want op 11 oktober 2022 heeft Hûs en Hiem advies uitgebracht, dat het standpunt van dorpsbelang volledig onderschrijft. Dit bleek tijdens telefonisch overleg met een ambtenaar begin november, echter desondanks vond de gemeentelijke jurist actie van de gemeente niet zinvol. Eind november heeft dorpsbelang nogmaals schriftelijk argumenten gegeven voor optreden in deze situatie.

De laatste kwestie waar dorpsbelang aandacht voor vroeg, was het toegezegde beleid voor mestvergisters. Als gevolg van twee achtereenvolgende voorbereidingsbesluiten van de gemeenteraad uit januari 2022 en 2023 is vestiging of uitbreiding van mestvergisters in de gemeente niet mogelijk (voor monomestvergisters bij veehouderijen is later een uitzondering gemaakt). Het voorbereidingsbesluit moet tijdig in een bestemmingsplan worden omgezet. Dit is voor Marrum met name van belang om te voorkomen dat in de toekomst een megavergister aan de Botniaweg kan komen. In het nabije verleden heeft Engie het plan gehad daar een biovergister te realiseren, waarvoor nog een oude vergunning gold. Mede na protesten uit Marrum / Westernijtsjerk tegen dit voornemen heeft Engie hiervan afgezien. Vervolgens hadden dorpsbelang en omwonenden de provincie verzocht genoemde vergunning in te trekken, hetgeen het college van B&W en de gemeenteraad hebben ondersteund, waarna de provincie inderdaad de vergunning heeft ingetrokken. De bestemming van het terrein was echter nog niet aangepast. Nu wil de gemeente dat dus gemeentebreed regelen, maar omdat er maar steeds geen ontwerp-bestemmingsplan is, vroeg dorpsbelang ook hiervoor aandacht.

Nadien is gebleken dat het de bedoeling is deze maand een ontwerp-bestemmingsplan te publiceren dus het lijkt op de allerlaatste nipper geregeld te moeten worden.