UITSNEDE-template.png

Nieuws

Vragen over optreden ME in Marrum

Helaas was Marrum weer negatief in het nieuws met oud en nieuw. De ME trad op om ruimte te maken voor de brandweer, die vanwege het (te) grote vreugdevuur in actie zou komen. Marrumers zijn geen lieverdjes, tenminste niet allemaal, en nadat bij de vorige jaarwisseling de vrijwillige brandweer is belaagd, snappen we dat deze keer de keuze werd gemaakt dat de mensen eerst van ‘de hoeke’ weg moesten toen het vreugdevuur naar het oordeel van de autoriteiten te groot werd. Dit om daarna de brandweer hun werk te laten doen zonder omstanders erbij. (Wat op lc.nl staat dat omstanders niet toestonden dat vreugdevuren door de brandweer werden gedoofd, klopt dus niet).

Toen de ME arriveerde werd er volgens een ooggetuige iets omgeroepen, waarna direct de ME-ers uit de bussen kwamen en riepen ‘beuke’. Een groot aantal omstanders die geen enkel kwaad in de zin hadden, werd vervolgens hard geslagen, terwijl er na de - niet voor iedereen verstaanbare - oproep niet eerst tijd was gegeven om de plek te verlaten en ze dus niet de kans kregen om de klappen te ontlopen. Dit terwijl de sfeer vrij gemoedelijk was en het leegstaande pand van de Chinees niet bedreigd werd.

Ons in Marrum past bescheidenheid na de beschamende gebeurtenissen van vorig jaar, en enige vernielingen in de aanloop naar oud en nieuw dit jaar. We zijn dan ook terughoudend om te oordelen, maar we hebben wel vragen of dit optreden op deze wijze nodig en proportioneel was. Je blijft af van politie en hulpverleners, maar verdienen in een rechtsstaat goedwillende inwoners niet ook bescherming in plaats van klappen? Aangezien er meer dorpen zijn waar vraagtekens zijn over het optreden van de ME, zal er ongetwijfeld onderzoek naar plaatsvinden. Het is goed dat ook alle gebeurtenissen in Marrum daarbij geëvalueerd worden met het oog op een beter verloop van de jaarwisseling in de toekomst.

Het bestuur van Doarpsbelang Marrum-Westernijtsjerk

Foto: Floriske Gerritsma