header-foto12.png

Nieuws

Binnenkort foto-kunstwerk in paardendobbe

De dobbepaarden-wandelroute wordt binnenkort verrijkt met een foto-kunstwerk in de dobbe, waar de paarden na de storm in 2006 hun toevlucht zochten.

In december vorig jaar is de wandelroute geopend door gedeputeerde Johannes Kramer. Het is een initiatief van Sense of Place, It Fryske Gea en Doarpsbelang Marrum-Westernijtsjerk. De financiering voor het foto-kunstwerk, naar een idee van Joop Mulder van Sense of Place, is afgelopen jaar ook rondgekomen. De foto van het kunstwerk is bewerkt door visual artist Marcel van Luit. Tijdens het broedseizoen was de wandelroute gesloten maar vanaf 15 juli is hij weer geopend.

Geïnteresseerden zijn woensdag 17 juli 2019 van harte welkom om te komen kijken bij de installatie van het kunstwerk. De werkzaamheden beginnen al vroeg in de ochtend. Rond 9.30 uur wordt het kunstwerk, dat bijna twee ton weegt (!), met een hijskraan in de dobbe geplaatst. Op 30 augustus is de officiële opening van het fotokunstwerk.

Het kunstwerk wordt mede mogelijk gemaakt door STICHTING SIEBOLT FOUNDATION, Fries Paardenstamboek, Stichting Faderpaard en Gemeente Noardeast Fryslân en verschillende sponsoren: Wilcovak, Neenah Coldenhove, ChromaLuxe en Epson.

De dobbe is te bereiken via de kruising van de zeedijk en de Ozingaloane te Marrum. Steek bij de dijksovergang naast het Tempeltje van Ids Willemsma de zeedijk over, dan kom je iets verder bij de startlocatie van de wandelroute. Dit startpunt is het paardenmonument, een kunstwerk van Machiel Braaksma. De dobbe zelf ligt op een afstand van circa 350 meter vanaf de zeedijk.

Het kunstwerk van Machiel Braaksma is in de afgelopen tijd hersteld. Veel van de 'hoeven' waren losgeraakt. Ze zijn nu voorzien van ankers en in beton aangebracht. Hieronder enkele foto's.

monument machiel braaksma
Machiel Braaksma legt de eerste 'hoef' in het beton.

monument machiel braaksma 3

 

monument machiel braaksma 2