molen_in_de_winter.png

Nieuws

Kabelnoord gaat glasvezel aanleggen in buitengebied

De glasvezelstrijd in het voormalige Ferwerderadiel lijkt tot een einde te komen: Kabelnoord heeft aangekondigd om glasvezel in de zogenaamde 'witte gebieden' aan te leggen.

Op 1 juli kondigde Kabelnoord aan dat bij de aanleg van glasvezel in Noardeast-Fryslân ook de witte gebieden in Ferwerderadiel worden meegenomen. De bewoners van de witte adressen in de voormalige gemeente Ferwerderadiel kunnen zich aanmelden via de websites van de providers die met Kabelnoord samenwerken. Dit kan zonder extra kosten vóór 22 juli. (Update: deze termijn is verlengd tot 1 september.) Eerder had Kabelnoord al bekendgemaakt dat het afkoopbedrag van de netwerkvergoeding werd verlaagd van € 1.800 naar € 900 in het voormalige Ferwerderadiel. Men kan in plaats daarvan ook kiezen voor een maandelijkse netwerkvergoeding van € 15 per maand, 30 jaar lang.

De witte gebieden zijn gebieden met woningen en bedrijfswoningen waar nu geen snel internet is. Het gaat voornamelijk om het buitengebied en hele kleine dorpen.

Betekent dit dat Glasvezel Buitenaf en DFM Op Glas niet gaan aanleggen?  Dit is (nog) niet bekendgemaakt door deze samenwerkende partijen. Het zou ons echter niet verbazen dat de strijdende glasvezelpartijen achter de schermen hebben besproken wie in welke gemeente gaat aanleggen.

Als Glasvezel Buitenaf en DFM Op Glas niet gaan aanleggen zou dat op dit moment betekenen dat bewoners (binnen de bebouwde kom) op de zogenaamde 'grijze adressen' die nu zijn aangesloten op de gewone (coax-)kabel geen glasvezel kunnen krijgen ook al zou er animo van 35% van de grijze adressen zijn. De verwachting van de initiatiefgroep Ferwerderadiel op Glas is wel dat het op termijn voor aanbieders rendabel zal worden om ook in de dorpskommen glasvezel aan te leggen. Op dit moment kunnen de meeste mensen nog goed uit de voeten met de gewonen coax-kabelaansluiting.