koldijk.png

Nieuws

Oplevering project Vijfhuizen ‘Fan swiet nei sâlt’

Donderdag 15 november is het zover, dan is het project Vijfhuizen “Fan swiet nei sâlt” klaar! Dit wordt op een feestelijke manier gevierd waarbij iedereen welkom is.

Onthulling naam en doop nieuwe blikvanger
De afronding van Project Vijfhuizen betekent de opening van het nieuwe gemaal. Deze nieuwe blikvanger, bij het schitterende en grootste kwelderlandschap van Europa, Noard-Fryslân Bûtendyks, komt op een bijzondere wijze tot leven. Tijdens deze opening wordt de nieuwe naam onthuld en het gemaal gedoopt. Hierbij zet het kunstenaarscollectief Waterlanders het nieuwe gemaal in een sprookjesachtig licht. Waterlanders is onder andere bekend van het welbekende Oerol Festival op Terschelling. Voor deze sfeervolle ambiance werkt het kunstenaarscollectief samen met Toanielferiening Marrum, Popkoor Mingeling, Drumband de Eendracht, Brassband de Eendracht, Vrijwillige Brandweer Hallum-Blikkelân, de bovenbouw van CBS It Fundamint Hallum en Sense of Place.

Ben jij erbij?

Tussen 19.45 en 20.00 uur kan iedereen beginnen aan een korte wandeling richting het gemaal, in een sprookjesachtige setting. Startpunt is halverwege de Westerhúslânne. De wandeling eindigt bij het gemaal waarna die tot leven komt. Het duurt tot ongeveer 21.00 uur en is gratis toegankelijk voor iedereen. Je hoeft je niet aan te melden. Houd rekening met goede kleding bij slecht weer.

Woon je dichtbij Vijfhuizen? Kom dan zoveel mogelijk op de fiets, omdat er een beperkt aantal parkeerplaatsen zijn. De fiets kun je stallen bij de Westerhúslânne 20 in Marrum. Neem je toch de auto? Parkeren kan op één van de vier parkeerplaatsen langs de Hoge Herenweg. De parkeerplaatsen zijn te herkennen aan de P-bordjes (zie bijlage). Tussen P3 en P4 en het startpunt van de korte wandeling rijden pendelbussen.

Project Vijfhuizen “Fan swiet nei sâlt”
Provincie Fryslân, It Fryske Gea, gemeente Ferwerderadiel en Wetterskip Fryslân werkten vanaf voorjaar 2017 aan de uitvoering van project Vijfhuizen ‘fan swiet nei sâlt’. Er is een nieuw gemaal gebouwd in de zeedijk bij Marrum dat de waterafvoer in het gebied bij zware regenval verbetert, het gevolg van klimaatverandering. Daarnaast zorgt het nieuwe gemaal voor een verbinding tussen (zoet) binnenwater en zout (zee)water voor de kwelderplanten en wadvogels in het unieke buitendijkse kwelderlandschap. Samen met een nieuwe vaarroute en fietspad is er een schitterend (natuur)gebied ontstaan voor bewoners, natuurliefhebbers en recreanten langs de Friese Waddenkust, aldus het wetterskip. Het nieuwe gemaal wordt onderdeel van het programma van Sense of Place, www.sense-of-place.eu

Vragen?
Mocht je vragen hebben, neem dan gerust contact op met het secretariaat van project Vijfhuizen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06- 836 45263. Meer informatie is ook te vinden op de website www.projectvijfhuizen.nl of op de facebookpagina van project Vijfhuizen.

gemaal vijfhuizen