4_mei_herdenking_.png

Nieuws

Grote belangstelling voor open middag kerk Westernijtsjerk

Een volle kerk tijdens de open middag ter gelegenheid van de renovatie van het interieur van de kerk in Westernijtsjerk. De bezoekers konden met eigen ogen zien dat het resultaat van de opknapbeurt er mag zijn.

Gerhard Bakker, directeur van Alde Fryske Tsjerken, lichtte toe welke werkzaamheden waren verricht (foto links).

De renovatie was vooral nodig vanwege houtrot in en zwam onder de vloer aan de noordzijde. De banken en vloer aan de noordzijde en de herenbanken zijn eruit daarom uit geweest om hersteld te worden en alle banken en de lambrisering zijn opnieuw geschilderd. Een klein deel van de banken is verwijderd (demontabel gemaakt), waardoor de herenbanken beter tot hun recht komen. De hal is ook geverfd en het toilet is vernieuwd. De kostten bedroegen zo'n € 90.000.

P1040813800x601Tijdens de renovatie is een grafzerk tevoorschijn gekomen. Deze is schoongemaakt en blijft in zicht. Melle Koopmans (foto rechts) van de grafschriftencommissie van het Genealogysk Wurkferbân Fryske Akademy gaf uitleg over de grafzerk. Deze blijkt zeer bijzonder te zijn en één van de oudste van Ferwerderadiel. Er staan de namen op van vader Feije en zoon Sypt Jeppema. Zij woonden rond 1500 op de Jeppemastins. De kerk van Westernijtsjerk (bij Marrum) werd waarschijnlijk in de 13e eeuw gesticht door de familie Jeppema. De kerk staat namelijk in de zuidelijke hoek van het terrein waar in de middeleeuwen de familie Jeppema een stins, later een state, bezat.

opening melle koopmans

Vrij vertaald staat er op de zerk:

In ’t jaar ons Heren juni 1400 zes ende negentig stierf Feya Jeppama. In ’t jaar 1500 ende negen op Sint Anthonis (= 17 januari) avond stierf Sypt Jepama één pater noster (= onze vader).

Feye en Sypt Jeppema worden in bepaalde bronnen ook wel met de achternaam Unema genoemd, omdat ze uit die familie afkomstig waren. Maar omdat ze op Jeppema woonden, kregen ze ook de aanduiding Jeppema, zoals destijds vaker voorkwam.  

Het wapen op de zerk is van de familie Goslinga met linksboven een halve adelaar, rechtsboven een ster, rechtsonder een wassenaar (maan) en linksonder lelies. Naar alle waarschijnlijkheid waren de families vroeger aan elkaar gelieerd zo vertelde Melle Koopmans. De goed bewaard gebleven zerk is van rode Bentheimer zandsteen afkomstig uit het gebied achter Enschede, over de huidige grens met Duitsland.

De Plaatselijke Commissie is zeer ingenomen met de renovatie en met de vondst van de zerk, want zij had al het plan om een permanente expositie in te richten over de historie van Jeppemastate en de kerk en de zerk voegt daaraan een prachtig nog tastbaar element aan toe. Om de expositie, met onder andere een maquette van Jeppemastate, te kunnen realiseren zijn de afgelopen tijd diverse fondsen aangeschreven.

Tijdens de renovatie werden onder de vloer en achter de lambrisering meer ontdekkingen gedaan, zoals een tegelvloer, een in 1604 dichtgezette doorgang en nissen in de muur. Deze zijn niet meer in het zicht, maar foto's ervan kunnen dit jaar tijdens Tsjerkepaad worden bekeken. Een twaalftal oude muntjes die onder de vloer gevonden zijn, zijn te zien in een vitrine.  

Restauratiebedrijf Sytse Douwe van der Vegt en schildersbedrijf Noordhoek, die de renovatie hebben uitgevoerd, verrasten de Plaatselijke Commissie met het aanbieden van een cheque van € 500. 

De eerstvolgende activiteit van de plaatselijke commissie van Alde Fryske Tsjerken is een lezing over de bijzondere geschiedenis van Weeshuis Tjallingastate in Westernijtsjerk op vrijdagavond 23 juni.

(De foto's van Melle Koopmans en van het aanbieden van de cheque zijn gemaakt door Gerhard Bakker.)

opening cheque800x600

P1040808800x601

P1040809601x800