header-foto10.png

Nieuws

De Phenix feestelijk in gebruik genomen

Molen De Phenix aan de Nieuweweg is vandaag feestelijk in gebruik genomen na de restauratie. De opknapbeurt is al hele een tijd geleden voltooid, en sindsdien is de Grote Molen in Marrum ook opgeknapt, maar er werd nu nog stilgestaan bij het herstel van de Phenix.

Van de Phenix, die ook dienst doet als lesmolen, is onder andere de oude houten vijzel vervangen door een stalen exemplaar. De dieeselmotor, waarmee de molen ook is uitgerust, is in 2016 gereviseerd.

De Phenix staat dit jaar overigens precies 100 jaar oud op deze plek. In 1848 was er een molen gebouwd, die in 1916 na blikseminslag afbrandde. Op de fundamenten is toen de molen met onderdelen van de gesloopte houtzaagmolen de Phenix uit Leeuwarden herrezen.

Bij de ingebruikstelling was er ook aandacht voor drie andere opgeknapte molens, namelijk de Hegebeintumer Mûne, de Stienhúster Mûne en de Slachdykster Mûne, beiden bij Stiens. In totaal heeft het herstel van deze molens € 350.000 gekost, zo meldde de voorzitter van de stichting De Fryske Mole, Wiepke Schukken.

Phenix 2 Phenix 4

Molenaar Hoekstra geeft uitleg over de dieselmotor die ook gebruikt kan worden om de vijzel aan te drijven als het niet hard genoeg waait om dit met windkracht te doen.

Phenix 3

Wethouder Jelle de Vries verrichtte de openingshandeling door de molen in beweging te zetten. 

Phenix 5

De Phenix, en ook de Grote Marrumer Molen, is tijdens de Friese Molendag op a.s. zaterdag 22 april te bekijken, een ook tijdens de nationale molendag op 13 mei. Maar ook buiten deze dagen zijn bezoekers eigenlijk altijd welkom op dagen waarop de vrijwillige molenaars de molen laten draaien.