POES-UITSNEDE.png

Nieuws

Dak dorpshuis gaat eraf.

Dak dorpshuis 2 Marrum

Na een hele periode van voorbereidingen was het afgelopen zaterdag zo ver, het dak gaat er af! In mei vorig jaar zijn de eerste stappen in gang gezet om tot renovatie van het deel van het dak boven de grote zaal te kunnen komen. We zijn dan ook ontzettend blij dat na die inzet een datum gepland kon worden om met de echte werkzaamheden te kunnen starten. Gelukkig waren er mogelijkheden om met behulp van vrijwilligers ook een bijdrage aan de renovatie te kunnen leveren. In overleg met Bloemsma die de opdracht heeft gekregen om het dak te renoveren, werd 8 april gekozen om het dak kaal te halen. 

Met een ploeg van ongeveer 30 man en een paar vrouwen werd er afgelopen zaterdag eerst een kopje koffie gedronken waarbij om stipt acht uur de eerste dakpannen met veel kabaal in de container vielen. Uitslapen was er in de buurt van het dorpshuis dus even niet bij! Toen de klok negen uur sloeg, keek iedereen elkaar aan met de vraag is het nog maar negen uur?! Van een groot deel van het dak waren de dakpannen toen al verwijderd. Met ongeveer 25 man op het dak en de hulptroepen op grond ging het ontzettend snel!

IMG 0728

Na een korte koffiepauze met een lekkere door vrijwilligers gebakken versnapering, werden de laatste pannen verwijderd en kon het houtwerk gesloopt worden. Bijna 60 jaar oud stof kwam daarbij vrij en op sommige momenten was het echt even stof happen! Ook de twee schoorstenen die op het dak stonden zijn er af gehaald. Om twaalf uur stonden we eigenlijk allemaal versteld hoeveel werk er verzet was!

Na de lunchpauze was er een ploeg van ongeveer 15 man die het laatste houtwerk van het dak heeft verwijderd en het zeil op het dak hebben gelegd om te voorkomen dat het bij regen zou gaan lekken. Om half vier waren alle werkzaamheden klaar. De container met pannen was weg en de parkeer plekken waren weer schoon. Tijd voor een welverdiend kopje koffie of een biertje!

Helaas kwamen we er maandagochtend achter dat we een klein deel van het dak boven de ingang niet meegenomen hadden terwijl dit wel had gemoeten. Potverdorie dachten we toen maar gelukkig was er wederom een hele ploeg vrijwilligers bereid om mee te helpen om ook dit stukje nog kaal te halen. Helaas was het niet zulk mooi weer als de zaterdag! Die ene dikke bui waarbij het ook binnen begon te regenen had eigenlijk een uurtje later moeten komen!

Ook langs deze weg willen wij een ieder die op de zaterdag en/of de woensdagavond op welke manier dan ook heeft meegeholpen ontzettend bedanken! Daarnaast bedanken we natuurlijk  ook de vrijwilligers die werkzaamheden verrichten waarvan we geen foto’s op internet hebben gezet, denk hierbij aan al het schilderwerk, timmerwerk en alle andere klussen die aan de binnenkant van het gebouw zijn gedaan met als resultaat prachtige zalen. Ook de werkzaamheden aan de gang zijn deze week helemaal afgerond. Met z’n allen zetten we hele mooie stappen om het totale plan voor het gebouw te realiseren!

Zie voor veel meer foto's het fotoalbum.