UITSNEDEstation.png

Nieuws

Doarpsbelang over verhuizing huisartsenpraktijk

Een bericht van doarpsbelang Marrum-Westernijtsjerk:

Op 16 maart had een delegatie van het bestuur van Doarpsbelang Marrum-Westernijtsjerk een gesprek met de Ferwerter huisartsen mevrouw Balsma en de heer Berg, de eigenaren van de praktijk in Marrum.

Zij hebben, eerst tezamen met Wieringa in Hallum, er na het afscheid van dokter Reininga voor gezorgd dat de praktijk in ons dorp al die jaren open bleef, wat voor hen niet altijd eenvoudig was. De beide huisartsen hebben desgevraagd uitleg gegeven over de redenen voor een samengaan van de praktijken in Ferwert en hoe het volgens hen tot verbetering van de zorgverlening zou leiden. Wij hebben aangegeven dat zij er verstandig aan doen dit ook goed aan de patiënten uit te leggen bijv. d.m.v. het Marrumer sport- en infoblad.

De kans op een zelfstandige praktijk van een eigen huisarts in Marrum is met deze ontwikkeling voorgoed voorbij. Het is wel de vraag of het hebben van een eigen huisarts beter zou zijn qua zorgverlening dan een groepspraktijk. Er komt zo veel – en steeds meer – kijken bij het runnen van een zelfstandige huisartsenpraktijk dat dit steeds moeilijker wordt. En als de praktijk daardoor niet goed zou functioneren is er voor de patiënten ook geen optimale situatie, waar moeilijk iets aan te doen is, zo leert de situatie in sommige andere dorpen. Daar komt bij dat de praktijk klein is en nieuwe huisvesting nodig zou zijn.

Begrip voor het samengaan van de praktijken hebben wij dus wel. Teleurgesteld zijn we wel dat er op dit moment geen bereidheid is om een spreekuurmogelijkheid in Marrum te creëren, vooral voor degenen die niet eenvoudig vervoer naar Ferwert hebben. Wel zijn de huisartsen bereid dit na enige tijd opnieuw te bekijken. Doarpsbelang zou graag bereid zijn om de huisartsen te helpen met het vinden van een locatie in Marrum die hiervoor gebruikt kan worden. Wij denken dat een spreekuurmogelijkheid in ons dorp van belang kan zijn om de Marrumers aan de praktijk te binden, en om te bereiken dat mensen die hier in de toekomst nieuw komen wonen ook kiezen voor de praktijk in Ferwert. Zaken zoals een spreekuur en voorzieningen op het gebied van medicijnen in Marrum zouden we graag in ons dorp behouden. Daarnaast lijken die zaken ons ook voor de praktijkeigenaren van belang om te voorkomen dat het aantal patiënten, waarop nu de nieuwe huisvesting wordt gebaseerd, de komende jaren afkalft.

Wat medicijnen betreft is een afhaalpunt in Marrum volgens de huisartsen niet toegestaan. Wel is er ook nu al een bezorgmogelijkheid voor mensen die om medische redenen niet naar de praktijk kunnen komen en wordt er nagedacht over slimme oplossingen voor herhaalrecepten en het ophalen van medicijnen. Ook zijn nog enkele andere onderwerpen aan de orde gekomen, o.a. de parkeermogelijkheden, omdat dit bij Foswert nu ook al problematisch is. Er zullen bij de praktijk een aantal parkeerplaatsen komen alleen voor patiënten van de praktijk, maar het aantal was niet bekend. Het was gebaseerd op bepaalde normen waarop we hebben gevraagd om na te gaan of deze normen ook in de situatie van deze praktijk reëel zijn om zeker te zijn dat er voldoende parkeerplaats is.

Op enkele van de door Doarpsbelang aangedragen punten zullen de huisartsen nog terugkomen. Hebt u ook vragen, ideeën of opmerkingen over bijv. spreekuur of halen/aanvragen van medicijnen of andere zaken voor de praktijkeigenaren? Dan kunt u dat aan hen laten weten, bijvoorbeeld door middel van het formulier dat in de praktijk ligt of het mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Bestuur van Doarpsbelang Marrum-Westernijtsjerk