bertus_grijdanus.png

Nieuws

Subsidie voor onderzoek naar goede bestemming voor het Heephûs

Doarpsbelang Marrum-Westernijtsjerk heeft met succes subsidie bij het Iepen Mienskipsfûns van de provincie aangevraagd voor een onderzoek naar een goede bestemming voor het Heephûs.

Met leden ogen zag het bestuur van dorpsbelang, net als vele andere Marrumers, aan hoe Het Heephûs te koop stond en hoe het pand achteruit gaat. Het bestuur vroeg zich af of er niet (senioren)appartementen in het Heephûs zouden kunnen komen en heeft daarvoor eerst de woningcorporaties Wonen Noordwest Friesland en PSB Wonen benaderd, omdat deze corporaties al een groot woningbezit in Marrum hebben. 

Beide organisaties hebben er serieus naar gekeken maar hadden elk hun eigen overwegingen om dit project niet op te pakken. Ook overleg met een aannemer uit de buurt leverde niet iets op. Toen nam Doarpsbelang contact op met Johan Timmermans uit Garyp, die met zijn bouwbedrijf De Timmermanstsjoender al een aantal panden verbouwd heeft voor nieuwe doeleinden, o.a. de zuivelfabriek en een boerderij in Garyp. Voor het onderzoeken en uitvoeren van dergelijke projecten heeft hij de Stichting Herbestemming Vast(Erf)goed in het leven geroepen.

Voor het laten uitvoeren van een onderzoek naar een goede bestemming van het Heephûs door deze stichting heeft dorpsbelang vervolgens subsidie aangevraagd bij het Iepen Mienskipsfûns en deze subsidie is toegekend. Ook uit de Marrumer leefbaarheidspot is een bijdrage voor de kosten van het onderzoek toegekend.

Timmermans heeft met de makelaar af kunnen spreken dat hij de tijd krijgt voor het uitvoeren van het onderzoek naar een geschikte herbestemming. Dorpsbelang is blij dat ze dit onderzoek nu kunnen laten uitvoeren en hoopt uiteraard dat het onderzoek tot een haalbaar plan voor het Heephûs zal leiden en dat daarna dit plan gerealiseerd zal worden. Dat is natuurlijk niet zeker, maar zeker het proberen waard, zo vindt het bestuur van dorpsbelang.

Tijdens de Marrumer nieuwjaarsbijeenkomst van 7 januari heeft dorpsbelang het nieuws over het Heephûs bekend gemaakt.

Het Heephûs is omstreeks 1830 gebouwd in opdracht van Jan Albarda die grietman en burgemeester van Ferwerderadeel is geweest en ook notaris was. Later, in de vorige eeuw is het in gebruik geweest als tehuis voor ouden van dagen.