molen_in_de_winter.png

Nieuws

Restauratie interieur kerk Westernijtsjerk in volle gang

Sinds medio oktober wordt gewerkt aan de restauratie van het interieur van de kerk in Westernijtsjerk. Onder de vloer en achter de lambrisering kwamen enkele verrassingen tevoorschijn, o.a. een balk waarin het jaar 1604 is gekerfd en een grafzerk.

De vloer onder de banken aan de noordkant was op plaatsen verrot en moet worden vervangen. Ook de herenbanken hadden een opknapbeurt nodig en de kerkbanken en het andere houtwerk zullen worden geverfd. Het lijkt momenteel een grote chaos in de kerk, want "it moat earst op syn minst, foar dat it better wurdt".

Het werk wordt vakkundig uitgevoerd door Bouw- en Restauratiebedrijf Sytse Douwe van der Vegt uit Weidum in opdracht van Stichting Alde Fryske Tsjerken, de eigenaar van de kerk. De werkzaamheden worden financieel mogelijk gemaakt dankzij Rijkssubsidie (BRIM) en bijdragen van diverse cultuurfondsen. Het schilderwerk zal door een ander bedrijf worden uitgevoerd. 

Onder de vloer is een zeer oude grafzerk aan het licht gekomen, mogelijk een sluitsteen van een grafkelder. Het is de bedoeling om niet opnieuw een houten vloer in het gangpad aan te brengen, zodat de zerk volledig zichtbaar zal zijn en de kerk er een bezienswaardigheid bij heeft. Verder zullen enkele van de voorste kerkbanken op zolder worden gezet (ze worden demontabel gemaakt) zodat de herenbanken beter tot hun recht komen.

De Plaatselijke Commissie van Westernijtsjerk is erg verheugd over de restauratie.

 
(foto afkomstig van de facebookpagina van Alde Fyske Tsjerken)

 

Links: Achter de lambrisering van de noordmuur kwam een oude, in de 17e-eeuw dichtgezette doorgang tevoorschijn. Het jaartal 1604 staat op de balk (ANNO LXH 1604). Ook is een aantal dichtgemaakte nissen zichtbaar. In de nissen hebben vroeger mogelijk heiligenbeelden gestaan, maar toen na de reformatie de heiligenverering afgedaan had, zullen ze zijn dichtgemaakt. Dit alles zal weer achter de lambrisering verdwijnen.

renovatie kerk 04

renovatie kerk 05

Een stukje oude tegelvloer.

renovatie kerk 01

De zerk. De inscriptie is moeilijk leesbaar, er staat o.a. het woord 'starf' (= stierf). De grafsteen is op de foto nog deels onder het gangpad verborgen maar het is de bedoeling dat deze in de toekomst volledig zichtbaar zal zijn, en dan is er vast een deskundige die kan lezen wat er precies staat. Je denkt in de eerste plaats aan de bewoners van Jeppemastate bij zo'n grote zerk, centraal in de kerk. Van ca. 1640 tot 1764 werd Jeppemastate bewoond door de familie Grovestins. Daarvoor was de state eigendom van de familie Roorda, maar die woonde niet hier, maar in Hennaard en zal niet in Westernijtsjerk begraven zijn. Als oudste eigenaren van Jeppemastate (voor 1540) zijn bekend Kempa Jeppama, Jeppa Jeppama sr. en jr. en Feye, Sipt en Romke Unema, die zich ook wel Jeppema noemden. Maar wie weet heeft de zerk niets met de bewoners van Jeppema te maken, de geschiedenis zit vaak vol verrassingen...