UITSNEDE-template-kopie.png

Nieuws

Het belang van burgerhulpverlening

In Ferwert werd onlangs een info avond gehouden, die betrekking had op de burgerhulpverlening en AED. Deze werd georganiseerd door de EHBO vereniging Ferwert, in samenwerking en Hartveilig Fryslân en is door vele geïnteresseerden uit de regio bezocht. Namens Doarpsbelang Marrum-Westernijtsjerk waren Johan Zagema en Ypie Folkertsma-Regnerus aanwezig.

De avond werd georganiseerd om duidelijk te maken, dat de hulpdiensten een langere aanrijtijd nodig hebben om bij het slachtoffer te komen in onder andere de regio Ferwert. Hierdoor is de overlevingskans na bijvoorbeeld een hartinfarct veel kleiner dan in andere regio’s.

Ter illustratie: Dongeradeel telt 24.165 inwoners. Hiervan hebben 208 zich aangemeld bij Hartslag.nu. Dit is minder dan 1% van de bevolking. Wel zijn er 21 AED’s geregistreerd, waarvan er tien stuks 24/7 beschikbaar zijn. Ferwerderadiel doet het ietsje beter; van de 8.790 inwoners, hebben 98 zich aangemeld bij Hartslag.nu en zijn er vijf AED’s geregistreerd, waarvan vier 24/7. 

Om dit te veranderen is niet veel nodig: meer mensen met een geldig EHBO diploma, een BHV-training of reanimatie cursus is al voldoende om de overlevingskansen van anderen te vergoten. Met een dergelijk diploma kan men zich aanmelden bij Hartslag nu. Dit is het landelijke alarmeringssysteem dat wordt ingeschakeld bij een hartstilstand. Zodra je weet hoe je moet reanimeren, meld je je aan bij www.hartslagnu.nl en red je misschien ook een leven. Meer informatie op de site van de Nederlandse Hartstichting. Mailen kan, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

In Marrum is een AED in een buitenkast aan dorpshuis De Nije Tille te vinden. Deze kan in een reanimatiesituatie niet zomaar worden opgehaald. Laatst werd dit toch geprobeerd en omdat er toen iemand in het dorpshuis was, die de cijfercode kende, kon de AED worden meegegeven. Gelukkig is het goed afgelopen, maar hier nogmaals aandacht voor hoe het werkt. Als 112 gebeld is in een situatie waarin reanimatie nodig lijkt, krijgen burgerhulpverleners die zich aangemeld hebben op fryslanhartveilig.nl een sms met een oproep en de cijfercode om de AED te halen. Andere burgerhulpverleners krijgen een sms met de oproep om naar het slachtoffer te gaan. Zie hier het grote belang dat iedereen die kan reanimeren zich aanmeldt op www.fryslanhartveilig.nl (is hetzelfde als www.hartslagnu.nl). Kunt u reanimeren? Meldt u zich dan alstublieft aan! Meer informatie is te vinden op die website.
Als het u zelf of een van uw naasten betreft zou u toch ook graag willen dat er hulp werd geboden? Dan is het toch logisch om dit ook voor anderen te doen.

(Dit artikel is deels overgenomen van de nieuwedockumercourant.nl. Ook de foto is daarvan afkomstig.)