kerk__winter_.png

Nieuws

Naam nieuwe gemaal

Een bericht van doarpsbelang Marrum-Westernijtsjerk over de naamgeving van het geplande gemaal: "Niet dat het nu een halszaak is, maar we hebben toch besloten om een brief aan het Wetterskip te sturen over de naamgeving van het gemaal dat gepland is in de zeedijk niet ver van de Westerhúsloane. Tot nu toe wordt dat gemaal Vijfhuizen genoemd, maar dat vindt ons bestuur geen toepasselijke naam, vooral omdat het gemaal onder Marrum komt, terwijl Vijfhuizen een buurtschap onder Hallum is.

Het Wetterskip heeft laten weten dat Vijfhuizen alleen een werknaam is. De gemeente blijkt ook geen voorstander van de naam Vijfhuizen te zijn en heeft ‘De Heining’ voorgesteld. Zo werd de bocht/driesprong in de dijk aan het eind van de Noorderleechsteroprit genoemd, omdat daarop een ‘heining’ (afscheiding) stond. Ook de huizen die daar dichtbij stonden werden zo genoemd. Dit is dus een meer toepasselijke naam, en anders zou nog gedacht kunnen worden aan ‘De Keegen’, ‘Westerhuis’ of ‘de Monnik’, historische namen uit de nabijheid van het gemaal. De Keegen is de benaming van de strook buitendijkse kwelderland dat direct achter de zeedijk ligt. Westerhuis was een stins of state die al in de middeleeuwen bij de kruising van de Hege Hearewei en de Westerhúsloane stond. Later stonden er twee boerderijen, die tezamen met de omliggende huizen een buurtschapje vormden dat ook Westerhuis werd genoemd. De Monnik is de naam van een boerderij die ooit aan de Marrumer kant van de Noorderleechsteroprit stond. Overigens bezat klooster Foswert ter hoogte van Westerhuis omstreeks 1500 zowel voor als achter de zeedijk een grote oppervlakte grond. Het is niet bekend of de naam De Monnik daar mee te maken heeft.

Het ziet er dus naar uit dat de naam van het gemaal niet Vijfhuizen wordt. Overigens is het voor zover wij weten nog niet 100% zeker dat het gemaal doorgaat. (Tijdens het brainstormen kwam ook de naam ‘gal-gemaal’ naar voren vanwege alle toestanden die de plannen voor het gemaal tot nu toe teweeg hebben gebracht, maar het leek ons wijs om die naam maar niet in de brief aan het Wetterskip te noemen.)"

overzichtskaart project gemaal vijfhuizen