UITSNEDEstation.png

Nieuws

Tjallinga Weeshuis in Westernijkerk 475 jaar geleden gesticht (update)

Meer dan 300 jaar zijn er wezen opgevangen op Tjallingastate in Westernijkerk bij Marrum, waar nu Klaas Schuiling boer is. Op 2 april 1541, dus in 2016 475 jaar geleden, legde het kinderloze echtpaar Sjoerd van Andla en Kinsck van Ropta in een donatiebrief de stichting van het weeshuis vast. Voor de opvang van de wezen stonden zij uit hun omvangrijke bezit de boerderij Tjallingastate af “tot onderholdinge der armen en elendigen weesen en fondlinge”.

In 1877 werd de wezenopvang verplaatst naar Huizum, waar tot 1938 (half)wezen werden opgevangen. Een weeshuis heeft de stichting Tjallinga Weeshuis dus al lange tijd niet meer, maar van de opbrengst van haar bezittingen steunt de stichting nu projecten die tot doel hebben het leven te verbeteren van jongeren die het maatschappelijk en/of economisch moeilijk hebben. Klik hier om meer te lezen over de bijzondere geschiedenis van het Tjallinga Weeshuis. Belangrijkste bron voor het verhaal is het boek Vier eeuwen Tjallinga Weeshuis uit 1982 van J.F. Broos. Ter gelegenheid van het 475-jarig bestaan op 2 april a.s. zal een nieuw boekje verschijnen over de laatste decennia van de stichting en met een verhaal over de stichtster Kinsck van Ropta.
Op de foto: Tjallingastate omstreeks 1920

Update:

Het nieuwe boek heet Tjallinga Weeshuis 1541-2016 en is geschreven door Christine Sinninghe Damsté-Hopperus Buma. Het rijk geïllustreerde boekwerkje van 68 pagina's geeft een overzicht van de geschiedenis van het Tjallinga Weeshuis aangevuld met een overzicht van alle pachters van Tjallinga door de eeuwen heen en alle wezen die opgevangen zijn. Ook de huidige pachters van de boerderij en landerijen in Marrum en Wytgaard hebben ieder een bijdrage geschreven. Verder worden de goede doelen vermeld die de laatste jaren ondersteund zijn en op een aantal daarvan wordt uitgebreider ingegaan.
Belangstellenden kunnen het boekje kopen voor € 15 bij Annie Schuiling die daarvoor een aantal extra exemplaren heeft aangeschaft (tel. 0518-411799 en e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). De opbrengst van het boek wordt door de stichting voor de ondersteuning van de goede doelen gebruikt. Het boek is ook aan te vragen bij de auteur via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..