bertus_grijdanus.png

Nieuws

Geslaagde Marrumer biljart-driedaagse

Het 3de Ferwerderadiel Biljart-toernooi (FBT) in Marrum is weer achter de rug. Donderdag 28, vrijdag 29 en zaterdag 30 januari 2016 stond wat betreft de sport in Marrum, in het teken van de Biljartsport. In het dorpshuis de “Nije Tille” stonden vier biljarts opgesteld, om de 72 deelnemers te kunnen laten spelen. 

Op donderdagmiddag werd er begonnen met vooral deelnemers uit Marrum. 's Avonds kwamen de mensen aan bod die overdag werken. Op vrijdagmiddag veel deelnemers uit de Wâlden en s’avonds kwamen o.a. mensen uit het Bildt. Zaterdagmorgen om 10.00 uur werd er begonnen met de kwart-finales. Er werd gespeeld met een winnaars- en verliezersronde. Wanneer een partij in remise eindigde,kwam er een verlenging van 5 beurten. Op deze manier is het voor de deelnemers meteen duidelijk of ze door zijn of er uit liggen.

Het waren niet enkel heren die meededen, in Marrum is sinds kort opgericht Dames Biljartclub de “Tûke Tantes”. Vier van deze dames hadden zich opgegeven. Sieta Stork-Boonstra was goed op dreef en won 2x, ze verloor vervolgens. Tûke tante Gerda de Jong echter toonde zich een ware vechter. In de kwartfinale na een aanvankelijk achterstand werd het tenslotte remise. Wat betekende verlenging, hierin toonde zij zich de koelbloedigste. In de halve finale was Gerda wederom een ijskonijn. Wat tenslotte de finale opleverde, hierin verloor ze. Maar ze is vanaf nu een geduchte tegenstander voor iedereen. En dan zie je ook Gerda hoeveel supporters je hebt,die uit hun dak gaan als je wint.

Opvallend was de bereidwilligheid van de Marrumers op te helpen met het tellen, noteren van de caramboles. En zelfs uit het Bildt was er hulp,niet mee kunnen spelen,maar wel een hele avond willen schrijven, bedankt Monica. Ook een speciale dank aan Jaap uit Ferwerd. Drie dagen schrijven,het is geweldig. Mee hierdoor werd het een prachtig toernooi,en na afloop waren de deelnemers het er over eens dat het een geweldig georganiseerd toernooi was geweest,en dat ze volgend jaar zeker terug komen. Toch nog even noemen de mensen uit de Wâlden, de jongsten niet meer,ze zijn altijd geweldig enthousiast en komen met steeds meer mensen onder aanvoering van Oud-Marrummer Tjeerd Cuperus.

De publieke belangstelling was mooi,werkt ook op de prestaties van de deelnemers. Het toernooi is een initiatief van de dorphuis-beheerder Fred Prummel. Mede omdat de commissie contact-personen heeft aangezocht is de deelname groot.
Na 3 dagen en avonden biljarten kwam tenslotte op zaterdagmiddag rond de klok van vieren een eind een prachtig toernooi. De prijzen werden uitgereikt door de Hyltsje en Elbrich Ekema van Autobedrijf Ekema Marrum, de hoofdsponsor van dit toernooi. Maar niet vergeten mag worden dat er meer sponsors zijn, hier niet met naam genoemd, maar zij zorgen er wel voor dat dit toernooi mogelijk was.

En als dan de schrijver van dit stukje 's avonds laat z’n gedachten laat gaan,realiseerd hij zich dat het 3de FBT tournooi voorgoed voorbij is, en dat er onuitwisbare momenten de revue zijn gepasseerd. En als laatste, hij is nog nooit op het carnaval geweest, maar denkt na drie dagen, nachten waarin de slaap niet wil komen dat dit daar wel een beetje op lijkt.
p.s. deze regels zijn van zondagmorgen, na 2 dagen bijna zonder slaap volgde er een diepe slaap op zaterdagnacht.

Veel meer foto's vindt u in het foto-album.

De volledige uitslag:

A-klasse
Winnaarsronde:
1ste Wopke Bosch
2de Eelko Linthof
3de Philip Bakker
Verliezersronde:
1ste J.G.de Vries
2de Tjeerd Cuperus

B-klasse
Winnaarsronde:
1steTjeerd van der Weit
2de Cees Bouma
3de Harry Steegstra
3de Theo Wierstra
Verliezersronde:
1ste Henk Swart
2de Piet Homsma

C-klasse
Winnaarsronde
1ste Sietse Regnerus
2de Gerda de Jong
3de Geert Jan van Duinen
Verliezersronde:
1ste Marten J.Elzenga
2de Jelle Groenewoud

De prijs voor de hoogste serie in de A-klasse
23 caramboles P. Bokma, Stiens

De prijs voor de hoogste serie in de B-klasse
14 caramboles Wiebren Bosgra, Marrum

De prijs voor de hoogste serie in de C-klasse
8 caramboles Frans Fortuin, Marrum

Bovenstaand verslag werd aangeleverd door de organisatie van het FBT.