bertus_grijdanus.png

Nieuws

informatie over reanimatie

AED en reanimatiecursus

Voor de AED (defibrillator) van het Dorpshuis is laatst een buitenkast geplaatst, zodat de AED altijd beschikbaar is, ook als het dorpshuis gesloten is. De aanschaf van de kast was mogelijk door een bijdrage uit de leefbaarheidspot. In dit artikel belangrijke informatie voor mensen die al kunnen reanimeren, én voor mensen die dat nog niet kunnen.

De AED is nu aangemeld bij het alarmeringssysteem van fryslanhartveilig.frl (ook wel bekend als hartslagnu.nl). Dat betekent dat als 112 is gebeld omdat iemand een hartstilstand heeft, dat mensen die in de buurt zijn en kunnen reanimeren opgeroepen kunnen worden door de alarmcentrale. Er worden dan via een sms mensen opgeroepen om naar het slachtoffer te gaan, en er worden mensen opgeroepen om naar de AED te gaan om deze op te halen. Deze mensen krijgen de code waarmee de AED-kast geopend kan worden. Alleen mensen die in de buurt zijn, kunnen een oproep krijgen, omdat alleen mobiele telefoons die dichtbij zijn de oproep kunnen opvangen.

Wie zijn nu de mensen die hiervoor via de mobiele telefoon een oproep krijgen? Dit zijn personen die kunnen reanimeren én zich hebben aangemeld bij fryslanhartveilig.nl! Daarom hierbij allereerst de oproep:

Kunt u al reanimeren? Meldt u zich dan a.u.b. aan bij fryslanhartveilig.nl.
Hierbij zijn verschillende opties mogelijk. Bijvoorbeeld u woont in Marrum en werkt in Dokkum. Dan kunt u bij de aanmelding bijvoorbeeld aangeven of u ook voor noodsituaties in de buurt van uw werkplek opgeroepen kunt worden of niet. U kunt dus bij uw aanmelding op fryslanhartveilig.nl aangeven wat in uw situatie mogelijk is.

Voor wie nog niet kan reanimeren, is de volgende oproep:

Meldt u aan voor een reanimatiecursus!
De cursus duurt één dagdeel, waarbij u leert reanimeren en hoe de AED te bedienen. De AED geeft trouwens ook zelf aan wat te doen. De organisatie die de AED-kast heeft geplaatst, biedt de cursus aan voor twee groepen van 6 personen. Na afloop krijgt u een diploma met pasje. U kunt zich hiervoor aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., of neem contact op met een bestuurslid van doarpsbelang. U vindt op de pagina van Doarpsbelang, klik hier. Geef bij uw aanmelding a.u.b. aan welke dagdelen u kunt. Er zijn geen kosten aan verbonden (misschien wel voor koffie/thee).