tempeltje_.png

Nieuws

Periode1940-1945 in Marrum en 4 mei herdenking

Dit jaar is het 70 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog eindigde. In aanloop naar de Dodenherdenking van 4 mei in ons dorp is er op deze website aandacht voor de periode 1940-1945 in Marrum en de dorpsgenoten die toen omkwamen.

In de rubriek 'geschiedenis' is er nu een pagina gewijd aan 1940-1945, met daarin met name ook aandacht voor de inwoners van Marrum en Westernijtsjerk die omgekomen zijn tijdens de oorlog en de strijd in Indonesië. Dit omdat het belangrijk is om het verhaal van hun trieste lot te bewaren, zeker nu er steeds minder mensen zijn die uit eigen herinnering kunnen vertellen wat er toen gebeurd is.

Dit sluit ook aan bij de nieuwe opzet van de dodenherdenking in Marrum. Tot nu toe speelde de dodenherdenking zich af rondom de drie oorlogsgraven op de begraafplaats in Marrum. Maar het 4-meicomité had daarbij het gevoel dat andere oorlogsslachtoffers te kort werden gedaan. Daarom wordt er nu gewerkt aan een monument voor de slachtoffers van alle oorlogen op Het Oosten, op de terp in Marrum.  

Op 4 mei is iedereen om 19 uur welkom in dorpshuis De Nije Tille om na een paar korte toespraken naar het kerkhof te gaan en daarna bloemen te leggen bij het nieuwe monument. Het is de bedoeling dat daar ook een gedicht wordt voorgelezen. Hiervoor doet het 4-meicomité een oproep: is er iemand in Marrum die een gedicht geschreven heeft of een gedicht wil voorlezen? Diegene kan contact opnemen met de voorzitter van het 4-meicomité, AE van der Beek, tel. 411979.