AANZICht.png

Nieuws

Verbouwing pand voormalige Chinees in volle gang

Iedereen die door Marrum komt zal het opgevallen zijn: het pand van het voormalige Chinese restaurant aan de Lage Herenweg wordt grondig verbouwd. Er komen drie woningen in. En dat is hele positieve ontwikkeling in Marrum, want het pand was een rotte kies op een centrale plek in het dorp. Bovendien krijgt Marrum er dus enkele woningen bij. Dubbel goed nieuws dus.

Reinsma Bouw, de eigenaar en ontwikkelaar van het pand, heeft onlangs een bericht met foto's over de verbouwing op hun facebookpagina gezet. De woningen komen in april in de verkoop, zo meldt Reinsma.

verbouwing lageherenweg28

verbouwing lageherenweg28 2

verbouwing lageherenweg28 3

Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst begin dit jaar ging Anjo Reininga namens dorpsbelang ook in op de verschillende woningprojecten in het dorp. Ze hadden de tekeningen van de bouwplannen ingezien en waren positief verrast over hoe de appartementen eruit komen te zien.

Dorpsbelang heeft zich afgelopen jaren ingespannen om beweging in de situatie van het verpauperde pand te krijgen. Toen het restaurant gesloten was, is contact gezocht met de eigenaar van Kota Radja en verzocht om wat te doen aan de uitstraling van het pand. De toenmalige eigenaar meldde dat hij nog bezig was om het restaurant heropend te krijgen. Dat mislukte en er werd later zelfs een verlaten wietkwekerij in het pand aangetroffen. Na verkoop van het pand nam dorpsbelang contact op met de nieuwe eigenaar uit Drogeham. Uiteindelijk kwam er een reactie per mail van deze tweede eigenaar dat ze er wat moois van zouden maken maar het bleef daarna stil en er werd niet meer op vragen vanuit dorpsbelang gereageerd. Ondertussen verpauperde het pand steeds verder, mede als gevolg van vernielingen die, ook al staat een pand er haveloos bij, op geen enkele wijze goed te praten zijn.

De gemeente zei dat ze geen mogelijkheden hadden om wat aan de rotte kies te doen, maar een bestuurslid van dorpsbelang kwam er in 2022 achter dat de gemeente welstandsbeleid had, wat het wel degelijk mogelijk maakte om een eigenaar tot actie te dwingen als er sprake was van een zogenaamd 'welstandsexces'. Gewezen op dat beleid, bleef de gemeente erbij dat ze niets konden doen. De meermaals gestelde vraag waarom dan, nu het excessenbeleid geschreven lijkt voor een situatie als deze, bleef onbeantwoord. Dat was reden voor dorpsbelang om in april 2023 een brief aan B&W en gemeenteraad te sturen over de kwestie met een verzoek tot handhaving. Omdat de brief niet aangekomen leek, is die in mei ook nog per mail gestuurd. (De brief is ook daarna overigens achtergehouden voor de gemeenteraad.) Een inhoudelijke reactie bleef wederom uit, waarna dorpsbelang er in september 2023 schriftelijk opnieuw aandacht voor vroeg. Daarna is blijkbaar om advies van welstandsorganisatie Hûs en Hiem gevraagd, want in oktober 2023 had Hûs en Hiem advies uitgebracht, dat het standpunt van dorpsbelang volledig onderschreef dat er een zogenaamd welstandsexces was. "Ook voor een niet-deskundige is duidelijk dat het hier een buitensporigheid in het uiterlijk betreft die afbreuk doet aan de ruimtelijke kwaliteit van het gebied" stond ook in het advies. Desondanks vond de gemeentelijke jurist actie van de gemeente niet zinvol. In november 2023 heeft dorpsbelang nog maar een keer schriftelijk argumenten gegeven voor optreden in deze situatie.

Omdat er meerdere kwesties waren die bij de gemeente in een bermudadriehoek leken te verdwijnen, heeft dorpsbelang toen een brandbrief naar B&W en gemeenteraad gestuurd. Eindelijk kwam de gemeente in actie en stuurde in december 2023 een voornemen tot handhaving naar de toenmalige eigenaar, met een termijn waarbinnen hij de ernstigste uitwassen moest aanpakken. Helaas waren er, als gevolg van het eerst geven van de onjuiste informatie dat de gemeente niets kon doen, en het ondermaatse ambtelijke functioneren nadat de gemeente op haar eigen welstandsbeleid was gewezen, ondertussen wel jaren verloren gegaan.

De tweede eigenaar heeft, geconfronteerd met de dreiging van handhaving en dwangsommen, het pand verkocht aan Reinsma Bouw uit Warga, die vergunning kreeg voor de verbouw tot appartementen. Eind vorig jaar gingen de werkzaamheden van start. Met de huidige ontwikkeling komt er eindelijk toch een positief einde aan de jarenlange impasse.

Meer informatie over de historie van het pand is hier te lezen.

De foto's van de verbouwing zijn afkomstig van de facebookpagina van Reinsma Bouw.