P1020838-1500x1102UITSNEDE.png

Nieuws

Jelte Bouma eerste op NK Karting

Kerpen – Jelte Bouma is zijn kartseizoen 2023 uitstekend begonnen met een overwinning in het Nederlands kampioenschap van Chrono Karting. De 14-jarige karter uit Marrum was op de Erftlandring in het Duitse Kerpen de sterkste in de ID Engines Senior klasse. Voor Jelte was het zijn eerste NK-race bij de senioren na de overstap vanuit de junioren. Ook een klasse hoger liet hij direct zijn talent en snelheid zien.

De Friese karter is bezig aan zijn vierde seizoen in de kartsport, maar de eerste kennismaking kwam op een indoorkartbaan in Winterswijk en vervolgens nam hij deel in 2017 aan de Formido Talent Scouting in Lelystad. Als 8-jarige kwalificeerde Jelte zich als snelste Fries voor de laatste twaalf rijders en de interesse voor het karten was gewekt. “Op dat moment voetbalde ik nog en deed ik met mijn vader aan darts. In de zomer van 2020 zijn we met die andere sporten gestopt en hebben we in Leeuwarden een kart gekocht. Daar hebben we veel getraind en ook op de kartbaan in Ulrum. Vervolgens zijn we wedstrijden gaan rijden. Direct in mijn eerste race werd ik tweede in de Cadet.”

In 2021 volgde de overstap naar de RK1 en naast clubraces in Ulrum streed Jelte ook mee in het kampioenschap van NXT. Vorig jaar maakte hij zijn debuut in het Nederlands kampioenschap in de ID Engines Junior. In die klasse eindigde hij op de vierde plaats en op de tweede plaats van het Parolin-klassement, een apart klassement voor rijders met een Parolin-frame. Naast zijn sterke debuut in het NK finishte Jelte ook op de derde plaats in het kampioenschap van NXT. “In het begin van het NK ging het nog niet zo goed, maar tijdens het seizoen liep ik zo’n 40 punten in op de nummer 1. Helaas brak mijn stoeltje in de laatste race, maar de weekenden in Strijen, Assen en Venray gingen heel goed met overwinningen en podiums. Vorig jaar heb ik echt een grote stap gezet.”

JBouma NK Karting
Foto: Johan van de Kerkhof/RaceXpress.nl

Dit jaar heeft Jelte zijn Parolin-frame ingeruild voor een TD Kart en staat hij onder begeleiding van Lucas Vermaas. Dat resulteerde direct in een overwinning in Kerpen, waar ooit Michael Schumacher en Sebastian Vettel hun eerste meters in de kart maakten. In wisselende omstandigheden reed Jelte naar een vierde, eerste en tweede plaats en dat bleek voldoende voor de dagoverwinning.

“Vrijdag hebben we in de regen getraind en was ik de hele dag de snelste. Zaterdag was het nog één sessie nat, maar verder was het de hele dag droog. Ook in die omstandigheden zat ik bij de snelste rijders. Tijdens de natte kwalificatie op zondag zat mijn band los en bleef mijn gas hangen. Daardoor kwam ik niet verder dan P12. Ik was best wel boos, omdat ik in de trainingen zo snel was geweest. Aan de andere kant wist ik dat ik snel was en dat ik naar voren moest kunnen komen. Ik moest even resetten, maar in de eerste race ben ik van P12 naar P4 gereden. Ik ging de race in met de gedachte om veel in te halen en dat lukte heel goed. In de slotfase reed ik nog naar de eerste drie rijders toe, maar ik kwam net te laat en we werden afgevlagd. Mijn mooiste inhaalactie was op Rutger Boerma. Ik kwam van heel ver en zette hem er mooi naast.”

Jelte bewees ook in de tweede race dat het met zijn inhaalcapaciteiten wel goed zit. “Bij de start ging ik meteen de nummer 3 voorbij en daarna remde ik buitenom bij de nummer 2. Vijf of zes bochten later heb ik ook de nummer 1 gepakt. Direct in de eerste ronde lag ik al op P1. Ik ben vol in de aanval gegaan met een mooi resultaat als gevolg.”

“In de laatste race startte ik vanaf pole position, maar bij de start bleef mijn gas een beetje hangen waardoor Wietske Visser me voorbij kon. Nadat haar achteras brak, kon ik weer op kop komen. Rutger pakte me daarna binnendoor, hij was in het begin heel snel. In de slotfase reed ik naar hem toe. Ik probeerde nog een actie op hem, maar het was te glad en ik gleed wijd. Ik probeer altijd aanvallend te rijden en ga altijd voor de eerste plaats. Met P2 ben ik nooit blij als ik ook eerste kan worden. Na het optellen van de drie heats was ik eerste over de dag en het is natuurlijk geweldig om zo het seizoen te beginnen. Dat laat wel zien dat ik één van de rijders ben die voor het kampioenschap kan gaan.”

Met een klein oog kijkt Jelte al naar de autosport waar hij zeker ambities voor heeft. “Als het budget toereikend is, wil ik zeker over een paar jaar de autosport in. Ik weet dat ik een goede en snelle rijder ben. De Mazda MX5 Cup zou een mooie klasse zijn om in te beginnen, maar nu is alle focus op karting de komende jaren.”

De volgende NK-wedstrijd op de kalender is 16 april op de TT Junior Track in Assen. “Dat is een totaal andere baan dan in Kerpen, maar we trainen er veel en ik ben daar altijd snel. Die baan ligt me wel goed”, zo boezemt Jelte de concurrentie alvast wat angst in.

Jelte Bouma wil graag zijn ouders bedanken en verder ook zijn coach Lucas Vermaas, zijn grootste fans pake en beppes, zijn school Campus Middelsee en alle sponsoren:

Giesing Coatings Leeuwarden
Autobedrijf Andries van Huizen
Mient Groenveld Tweewielers
Coop Compact Faber
BronSnijder Woninginrichting Aanhuis
Double-A-Design
Bouma schilders
Hotel van Heeckeren Ameland
Handelsonderneming van der Veen
Loonbedrijf Fa. G.D. de Vries

Persbericht ingestuurd door Bart Luijkx/ Foto's Johan van de Kerkhof/RaceXpress.nl