koldijk.png

Nieuws

Fietsroute 'Oorlog boven het Noarderleech'

Op 18 maart 2020 wordt de fietsroute 'Oorlog boven het Noarderleech' geopend bij de Seedykster Toer. Dit is tegelijkertijd ook de lancering van de nieuwe verhaallijn 'Strijd om de Wadden' van de Visit Wadden campagne van de drie noordelijke provincies. Dit alles vindt plaats op woensdagmiddag 18 maart bij de Seedykster Toer, Zeedijk 8 te Marrum.

Update: de opening is geannuleerd i.v.m. corona

Strijd om de Wadden

Tijdens de Tweede Wereldoorlog woedde er een herftige strijd in de wolken boven het Waddengebied. Deze luchtoorlog heeft een blijvende impact gehad op het landschap en de mensen die daar leven. Zo herinnert de observatiebunker in het Noarderleech aan de vele bunkers van de Atlantikwall in het Waddengebied. Deze bunkers in het Waddengebeid maken deel uit van de ruim 6.000 km lange Duitse verdedigingslinie van Noorwegen tot Spanje. Het verhaal achter dit fascinerende erfgoed en de vele andere verhalen uit de Tweede Wereldoorlog worden in het kader van 75 jaar bevrijding met de verhaallijn ‘Strijd om de Wadden’ door Visit Wadden onder het voetlicht gebracht.

Oorlog boven het Noarderleech

Een aantal van deze bijzondere verhalen en locaties zijn door de gemeente Noardeast-Fryslân aan elkaar verbonden middels een fietsroute. Deze ruim 33 kilometer tellende fietstocht start bij de SeedyksterToer in Marrum. Van daaruit begint de ontdekkingstocht richting de observatiebunker van het Noarderleech. Onderweg komt men vele interessante plekken tegen, allemaal met een bijzonder verhaal. Zoals de aanleg van een oefenterrein voor de Duitse bezetter, oorlogsgraven van onbekende soldaten óf neergestorte Amerikaanse vliegtuigen. Natuurlijk zijn er langs de route ook diverse ondernemers te vinden waar je kunt overnachten of een mooi plekje voor een kopje koffie.

Klik hier om naar informatie over de fietsroute te gaan.