tempeltje_.png

Nieuwsberichten vergisters op marrumonline.nl

27 augustus hoorzitting mestvergister Nieuweweg

Op 27 augustus behandelt de adviescommissie van de bezwaarschrfiten de bezwaren tegen de vergunning die Host heeft gekregen doordat de gemeente de beslistermijn liet verlopen. In dit artikel is uitgelegd waarom er bezwaar is gemaakt. Wilt u de hoorzitting als publiek bijwonen dan kunt u zich aanmelden bij het team Juridyske zaken van de gemeente via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tel. 0519-298888. De zitting is om 15.15 uur aan de Suupmarkt 2 te Dokkum.

Inmiddels heeft de welstandscommissie zeer negatief over de geplande nieuwe loods geadviseerd. Met de hoogte van 10 meter en volledig gesloten gevel vindt de commissie het niet passend dat het pand dicht aan de Nieuwweweg zou komen en uitsteekt voor het bestaande pand. De welstandscommissie adviseert de plaatsing te heroverwegen.

De vergister blijft ondertussen met problemen kampen waardoor de overlast groter is dan die normaal al is, vooral bij de omliggende bedrijven. Op 31 juli was de vijzel in de stortkelder voor vaste mest weer eens stuk, waardoor deze moest worden leeggeschept met een stinkende mestbult als gevolg. Tijdens de hittegolf lag er (nogs steeds) mest op het terrein met een een grote vliegenplaagals gevolg. Volgens de Fumo werd het biofilter ook niet vochtig genoeg gehouden. Toen hier meer water op werd gebracht kwam er water in de mestkelder te staan, waardoor de pomp stuk ging. Met als gevolg dat de mestkelder weer moest worden geleegd en er weer grote bulten op het terrein kwamen te liggen. 

mestbult16 08 2020

Omdat niet alleen het laden van digestaat maar ook het lossen van de mest en het biobed belangrijke geurbronnen zijn, zou het ons inziens beter zijn om een loods boven de mestkelder te bouwen gecombineerd met verplaatsing van het biobed verder van omliggende bedrijven af. Dan sla je meerdere vliegen in één klap en wordt ook nog aan het bezwaar van de welstandscommissie tegemoet gekomen. Dan nog is het de vraag trouwens of zo'n bedrijf op deze locatie wel aan alle voorwaarden en voorschriftenkan voldoen.

Nu heeft het bedrijf inmiddels wel een achterwand en gedeeltelijke overkapping van de mestkelder aangevraagd, maar dit zal voor geur niet veel uitmaken, zo verwacht Host zelf. De bedoeling schijnt vooral te zijn dat de mest dan minder zal stuiven zodat drogere (kippen)mest kan worden verwerkt. 

Klachten kunnen dag en nacht worden gemeld op tel. 058 212 2422 bij de Fumo.

Stichting Duurzaam Marrum