tempeltje_.png

Energie voor en VanOns Dorpshuis

Categorie
Agenda
Datum
16 april 2019 20:00
Locatie
Dorpshuis De Nije Tille

Informatieavond over:

Wie is Energie VanOns?

Wat doet de Energiecoöperatie voor u?

Wat houdt het project Zonnedak Dorpshuis in?

Mei-inoar Grien legt uit hoe we kunnen zorgen dat we zelf in Marrum gaan profiteren van een eigen coöperatief energiebedrijf.

mei inoar grien doarpsbelang energie VanOns

Energie VanOns
is meer dan ‘gewone’ groene energie. De stroom van dit nog nieuw energiebedrijf wordt lokaal opgewekt door al bijna honderd energiecoöperaties in het Noorden van Nederland, waarbij Fryslân voorop loopt. De gezamenlijke dorpsbelangen in de voormalige gemeente Ferwerderadiel hebben samen een eigen coöperatie opgericht onder de naam ‘’Mei-inoar Grien’’.

Het eerste doel van onze coöperatie is om te zorgen dat alle winsten, die nu nog door grote energiereuzen worden opgeslokt, door middel van ons eigen energiebedrijf in de regio blijven.
“Mei-inoar Grien” is met de andere coöperaties mede-oprichter en mede-eigenaar van “Energie VanOns”. Een bedrijf met nagenoeg gelijke energietarieven als bijvoorbeeld NUON en Essent.

Samen met u willen wij er voor zorgen dat er geen onnodige tariefverhogende uitgaven worden gedaan (zoals bijvoorbeeld sponsoring aan professionele voetbalclubs) door ons eigen energiebedrijf en daarmee worden de steeds hogere winsten rechtstreeks gereserveerd door “Mei-inoar Grien”.

U als deelnemer heeft direct zeggenschap over de besteding van deze reservering. Dit kan zijn een nieuwe speeltuin of andere projecten die de leefbaarheid verbeteren, maar u kunt ook denken aan nieuwe investeringen in energiebesparende maatregelen. Met als doel voor ogen om in Marrum ons steentje bij te dragen aan een schonere omgeving, en zelfs in de toekomst te zorgen voor een energie zelfvoorzienend dorp.

“Mei-inoar Grien” werkt met vrijwilligers die er voor zorgen dat de ontvangen gelden worden besteed in eigen dorp. Hoe we dat gaan doen, besluiten we samen met u als lid/klant. Voor iedere deelnemer ontvangt “De Nije Tille” jaarlijks een bedrag van 30 euro en een zelfde bedrag wordt nog eens gereserveerd door “Mei-inoar Grien”.

Project zonnedak Dorpshuis “De Nije Tille”
Dorpshuis “De Nije Tille”” gaat in de komende zomer het resterende deel van het dak vernieuwen. Bovendien worden er tegelijkertijd zonnepanelen geplaatst op dit dak door energiecoöperatie “Mei-inoar Grien”. En u kunt daarin participeren: dit wordt een dak waarin u ook zelf kunt investeren. De geschatte opbrengt is voor de komende 15 jaar een bedrag van 12,50 per paneel. Dat is dus totaal 187,50 tegen een inleg van 99 euro per paneel. Een uitstekende deal waarbij u dus ook nog mee werkt aan uw eigen aandeel in CO2-reductie.

N.B. aan dit project kunnen zowel particuliere huiseigenaren, MKB-bedrijven, boeren maar ook woning huurders mee doen!
Graag nodigen wij u uit op geheel vrijblijvend onze informatie avond te bezoeken, waar wij u uitgebreid gaan uitleggen hoe we dit plan met elkaar kunnen uit voeren.

De besturen van Dorpsbelang, Dorpshuis De Nije Tille en Energiecoöperatie Mei-inoar Grien

Lees hier ook over het project.

 
 
 

Powered by iCagenda