header-foto12.png

Opening expositie Jeppemastate en de kerk van Westernijtsjerk

Categorie
Agenda
Datums
12 mei 2018 13:30
Locatie
Kerk Westernijtsjerk, Westernijtsjerk 2 9073 TS Marrum

Opening van een expositie over de geschiedenis van Jeppemastate en de kerk van Westernijtsjerk.

Tijd: 13.30 uur

Plaats: kerk Westernijtsjerk

Toelichting:

Jeppemastate stond vroeger naast de kerk. Er was vroeger een nauwe band tussen de bewoners van Jeppema en de kerk; de kerk is destijds (waarschijnlijk in de 13e eeuw) gesticht door de Jeppema’s.

Na de Jeppema’s is de stins/state eigendom geweest van achtereenvolgens de familie Oenema, Roorda en Grovestins. De familie Grovestins bouwde de state uit en legde een groot park aan. Over elke periode van Jeppemastate zijn bijzondere verhalen te vertellen. Na het overlijden van de laatste bewoonster Eduarda Lucia van Grovestins in 1764 is de state verkocht en afgebroken. Ook daarna hadden de eigenaren van de landerijen van het voormalige Jeppemastate, nog steeds een band met de kerk, want bij de landerijen hoorde ook een herenbank in de kerk van Westernijtsjerk.

Onderdelen van de expositie zijn:

- een maquette van Jeppemastate en de kerk, gemaakt door studenten bouwkunde van de NHL
- informatiepanelen met beeldmateriaal en tekst
- illustraties in gewassen inkt van Skelte Braaksma om diverse verhalen uit de historie van Jeppemastate te verlevendigen

In de kerk zijn daarnaast ook enkele bezienswaardigheden die betrekking hebben op de bewoners van Jeppemastate, namelijk een grafzerk uit ca. 1500 die bij de in 2016 uitgevoerde renovatie in de kerk is gevonden. Deze vermeldt twee namen van eigenaren van Jeppemastate. Verder de grote herenbank die in gebruik was bij latere bewoners van Jeppemastate.

 
 
 

Powered by iCagenda