header-foto10.png

Opening bordjesroute Historisch Marrum

Categorie
Agenda
Datum
19 oktober 2017 14:00
Locatie
bij Lage Herenweg 34

Op donderdagmiddag 19 oktober zal Bearn Bilker de opening verrichten van het ‘bordjesproject’ in Marrum, waarbij meer dan veertig historische panden van een bordje zijn voorzien met informatie over de geschiedenis en met een oude foto. Bilker, burgemeester van Kollumerland en groot geschiedenisliefhebber, is geboren in Marrum. Dat was in de onderwijzerswoning van de School met de Bijbel aan de Lage Herenweg; ook bij deze woning komt een bordje. De afgelopen jaren heeft de werkgroep Historisch Marrum (Rommert Tjeerdsma, Sjoerd de Groot, Tjalling Walda en Titia Jippes) alle informatie en foto’s voor dit project verzameld.

Basisschool Aasterage houdt in oktober twee weken een project over hoe het vroeger in Marrum was en in samenwerking met de werkgroep wordt het project op 19 oktober feestelijk afgesloten. Voor de jeugd nu is het moeilijk voor te stellen hoeveel winkels het dorp telde in vroeger jaren, zo waren er wel zeven bakkers. Op de bordjes is ook terug te vinden waar vroeger ambachtslieden als wagenmaker, smid en timmerman gevestigd waren. Wat bijvoorbeeld ook naar voren komt is hoe belangrijk de cichoreiteelt is geweest. Er zijn in Marrum en Westernijtsjerk minstens zeventien fabriekjes geweest waar de cichoreiwortels werden verwerkt.

Op 19 oktober zal de geschiedenis hier en daar weer tot leven worden gewekt met figuranten, verhalen en historische voorwerpen.
De opening is om 14 uur en alle belangstellenden zijn van harte welkom. De opening is bij de voormalige ‘Sûkerei-iest’ (cichoreifabriek) aan de Lage Herenweg 34 naast voormalig café De Groene Oase. Niet alleen kan men een kleine rondgang door het dorp maken, maar van 15 tot 15.30 uur is ieder welkom bij de basisschool om te zien wat de leerlingen daar in het kader van de historische projectweken hebben gedaan en gemaakt.

 

 
 
 

Powered by iCagenda